Csiszolás

2022 utolsó negyedévében vált elérhetővé cégünknél a csiszolás mint technológiai folyamat a lemezmegmunkálás terén. Elsődleges szempont a lézervágáskor kialakult éles élek eltüntetése volt amelyre több vevői igény is érkezett hozzánk. A gép kiválasztásakor azonban próbáltunk olyan eszközt keresni amely több megoldást is kínál a lemezalkatrészek felületével kapcsolatos elvárások tekintetében, legyen az esztétikai, balesetvédelmi vagy a felület teljes megváltoztatására irányuló szempont.
Hosszas keresés után döntöttünk a COSTA olaszországi gépgyártó, MD4 1150 CVC típusú gépe mellett amely minden igényünket kiszolgálni látszott.

Üzembehelyezését követően örömmel tapasztaltuk, hogy az álltalunk elvárt összes követelménynek maximálisan eleget tesz. Minden a gyártó által közölt technológiai folyamatot kipróbáltunk és mind a

  • csiszolásban,
  • élletörésben,
  • sorjátlanításban,
  • oxidok és Revék eltávolításában,
  • polírozásban,
  • felületi karcok eltüntetésében
  • lemezfelületetek Szálcsiszolásában

is kimagasló eredményeket ért el.

A következő szempont a kiválasztás során az elszívás mint megoldás adott komoly kihívást. Szerencsére a COSTA erre is tökéletes megoldást kínált amely egy ciklonos vizes elszívó berendezésben valósult meg. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az így is elég nagy skálán szereplő anyagminőségek mint például a melegen és hidegen hengerelt acélok, a rozsdamentes acélok, a réz és ötvözetei mellett az alumínium is megmunkálható legyen.
A végeredmény, hogy az eddig a gyártás során felmerült esztétikai vagy a felületen lévő karcok miatt, minimálisra tudtuk csökkenteni az ezen esetekből adódó selejtek számát valamint a festésre küldött termékek esetében is jó eredményt értünk el a revétlenítésből származó megoldásokkal.